Είστε από τους ανθρώπους που ο καφές αποτελεί πρωινό τελετουργικό; Ο καφές είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα και αγαπημένα ροφήματα ανά τον κόσμο και αποτελεί πρωινή απόλαυση για κορίτσια και αγόρια παντού.

Στην εφηβεία ο καφές θεωρείται απαραίτητος και είναι από τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό όταν ξυπνήσουμε. Πολλοί από εμάς βασιζόμαστε στο ρόφημα αυτό για την καθημερινή δόση ενέργειας που χρειαζόμαστε για να αντεπεξέλθουμε στο απαιτητικό πρόγραμμά μας. Πλέον με βάση μια πρόσφατη έρευνα του John Hopkins Univeristy στις ΗΠΑ, η κατανάλωση καφεΐνης στους εφήβους έχει διπλασιαστεί με βάση τις στατιστικές του 2003, από 16% σε 31%.

Για αυτή την τεράστια αύξηση στις στατιστικές ευθύνονται τα “trend” των millenials και όχι η πλούσια, ρευστή γεύση του καφέ. Στις μέρες μας θεωρείται “cool” να κυκλοφορείς με ένα “starbucks cup”. Γιατί; Πιθανόν να ευθύνονται τα social media, όπως το instagram που είναι γεμάτο από “artsy” φωτογραφίες κοριτσιών που κρατούν “PSL” και “frappuccino” ή η σειρές του netflix όπως τα “scream queens” που λανθασμένα επηρεάζουν τα κορίτσια να παραγγείλουν τον ίδιο καφέ με τους αγαπημένους τους ηθοποιούς. Έτσι ο καφές πλέον αποτελεί ένα αξεσουάρ μόδας και  ένα εργαλείο κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Όταν ρωτήσαμε μια κοπέλα στο δρόμο που είδαμε να κρατάει ένα “starbucks cup” γιατί πίνει καφέ, μας απάντησε πως το “κάνουν όλοι”.  Αυτός δεν είναι λόγος και δείχνει πόσο ρηχή κοινωνία είμαστε. Έτσι το “starbucks cup” πουλάει μία ατμόσφαιρα, έναν τρόπο ζωής ‘όπως και το Coffee Island και άλλα γνωστά μέρη για καφέ που συχνάζουν οι περισσότεροι έφηβοι αυτές τις μέρες.

Το πρόβλημα ξεκινάει από τις τεράστιες ποσότητες ζάχαρης που προσθέτουμε για να αποφύγουμε να γευτούμε την πικράδα του καφέ. Πολλοί από εμάς προσθέτουν σιρόπια, άλλοι σαντιγί και άλλοι σοκολάτα ώσπου ο καφές μας στο τέλος μοιάζει με τούρτα, τα λεγόμενα “frappuccino”. Έτσι αυτό το “starbucks cup” trend έχει γίνει και μια ανθυγιεινή συνήθεια.

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να δικαιολογεί αυτή την τεράστια αύξηση σε νούμερα είναι πως η καθημερινότητα των εφήβων είναι πλέον όσο πιεσμένη και κουραστική όσο και των ενηλίκων. Πολλοί έφηβοι πίνουν καφέ πριν πάνε στο σχολείο για να τους βοηθήσει να ξυπνήσουν. Παρόλα αυτά διαλέγουν να παραλείψουν να φάνε πρωινό αντικαθιστώντας το με ένα espresso-based ρόφημα συνήθως. Κάποια σχολεία επιτρέπουν τον καφέ μονάχα στους μαθητές τις τρίτης λυκείου και άλλα δεν έχουν υποβάλλει περιορισμούς 

Πότε λοιπόν είναι η καταλληλότερη ηλικία να ξεκινήσει κάποιος να πίνει καφέ; Με βάση τους ειδικούς στα 18. Στα 18 η ανάπτυξη έχει ολοκληρωθεί, υπάρχει λόγος που το δεκαοχτώ θεωρείται μαγικός αριθμός. Η κατανάλωση καφέ σε μικρότερες ηλικίες 12 με 15 μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας.

Αρνητικές επιπτώσεις του καφέ περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται σε :

 • επιβράδυνση της ανάπτυξης 

 • Κιτρίνισμα των δοντιών

 • ζαλάδες

 • αφυδάτωση

 • αναπνευστικά προβλήματα

 • μυϊκούς πόνους

 • νευρικότητα 

 • αϋπνία

 • αίσθημα παλμών

 • Καταστροφής της εσωτερικής επιφάνειας του στομάχου

 • κατάθλιψη

Οι περιορισμοί λοιπόν είναι απαραίτητη. Αν όμως τηρήσουμε τους κανονισμούς ο καφές έχει αποδειχθεί πως έχει και ωφέλιμες ιδιότητες. Ο καφές ενισχύει τη μνήμη και είναι αντιοξειδωτικός. Επίσης βοηθά ιδιαίτερα στη συγκέντρωση και είναι ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο  καταναλώνεται σε τέτοιες μεγάλες ποσότητες από μαθητές. Επιπλέον, μπορεί να ενεργοποιήσει το πεπτικό σύστημα.

 Η τέλεια ποσότητα είναι να πίνετε μια κούπα την ημέρα αν αισθάνεστε ότι τον έχετε ανάγκη.  Αν όχι, θα ήταν καλύτερα να αποφεύγετε τον καθημερινό καφέ. Αν αντιμετωπίζετε καρδιακά προβλήματα ή προβλήματα σιδήρου καλύτερα να κόψετε τον καφέ τελείως.  Τέλος αν πίνετε frappuccino θα ήταν καλύτερα να ξεχάσετε τη σαντιγί και να βάζετε κανέλα η κρέμα καρύδας.  Γενικά όλα έχουν να κάνουν με την ποσότητα,  αλλά αν το κάνετε για το trend δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνετε ό,τι κάνουν οι μάζες αν δεν σας αρέσει.